תכנון פנסיוני הוא חלק משמעותי מההתנהלות הפיננסית של אנשים בכל הגילאים. תכנון זה נחוץ לכל האנשים העובדים, בין אם הם שכירים או עצמאיים. חשיבה מקדימה על שנות הפרישה, ועל מימונן, היא חשובה, במיוחד כאשר המחירים עולים משנה לשנה, ויוקר המחיה רק מתגבר. בהמשך העמוד תראו מה חשוב לקחת בחשבון כאשר אתם מבצעים השוואת דמי ניהול בקרן פנסיה לעצמאי בין הגופים.
מהי פנסיה?
קרן פנסיה היא סוג של תוכנית חיסכון, אשר מספקת הכנסה קבועה לגמלאים. הכנסה זו, משולמת בדרך של קצבה חודשית, שמטרתה להחליף את ההכנסה שהפנסיונר הרוויח במהלך שנות עבודתו.
מהם התקבולים הצפויים מקרן הפנסיה?
- קצבה חודשית, החל משנת הפרישה
- קצבה חודשית לאלמן/ה או ליתום/ה במקרה של מוות
- קצבה חודשית להורה נתמך במקרה של מוות
- קצבה חודשית במקרה של נכות מלאה
- שחרור מתשלום הפקדות לקרן במקרה של נכות
חלוקת הקצבאות
במקרה של מוות, האלמנה והיתום זכאים לקצבה חודשית. החלוקה היא 60% לבת הזוג, ו40% הנותרים – ליתום. לדוגמא, במקרה של עמית שהרוויח 20,000 ₪ בחודש, והשאיר אחריו אלמנה ושני ילדים מתחת לגיל 21, הקצבאות ישולמו כך:
- האלמנה תקבל קצבה חודשית של 12,000 ₪ לכל ימי חייה.
- כל ילד יקבל קצבה חודשית של 4,000 ש"ח עד לגיל 21.
קרנות פנסיה
יש עשרות סוגים של קרנות פנסיה, ניתן לחלק אותן לשתי קבוצות מרכזיות:
- קרנות פנסיה ותיקות
קרנות פנסיה שהוקמו בשנות ה- 50 על ידי חברות ביטוח שונות. החל משנת 1995, אין אפשרות להצטרף לקרנות פנסיה אלה, כלומר הן סגורות להצטרפות חוסכים חדשים.
- קרנות פנסיה חדשות
קרנות פנסיה שנוסדו בשנות התשעים, ונפתחו על ידי בתי השקעות שונים וחברות ביטוח שונות. ניתן לחלק את קרנות הפנסיה החדשות לשני סוגים:
- קרנות פנסיה מקיפות
קרנות הפנסיה שמוכרות לנו מחוק הפנסיה, אשר המדינה מגינה עליהן בשיטות שונות (חוקים, אג"ח ממשלתיים וכו'). בקרנות אלו, החוסך מחויב לבחור מסלול שכולל ביטוח אובדן כושר עבודה וביטוח שארים.
- קרנות פנסיה כלליות
קרנות פנסיה שההפקדה אליהן היא בגדר רשות. החוסכים בהן הם חוסכים אשר מעוניינים להפקיד מעבר לתקרת ההפקדה הקבועה בחוק. בקרנות אלה, בשונה מקרנות הפנסיה המקיפות, אין חובה להצטרף למסלול ביטוח מסוים, אלא החוסך רשאי לבחור בעצמו את מאפייני החיסכון.
קרן פנסיה – איך זה עובד?
מדי חודש, העובד או מעסיקו, מפקידים סכום כסף לתוכנית החיסכון. כספים אלה צוברים תשואה, וכך, החל משנת הפרישה החוסך רשאי לנצל את כספי החיסכון שלו.
מהם המאפיינים של קרן פנסיה?
- ערבות הדדית
כידוע, כל חוסך בקרן פנסיה מכונה "עמית". הסיבה לכך היא, שישנה ערבות הדדית בין החוסכים באותה קרן פנסיה. כל עמית מפקיד כספים בקופה משותפת (ולא בחשבון אישי), ומנהלי ההשקעה משקיעים את הכספים עבור כל העמיתים יחד, ללא תלות בזהות העמית או בסכום ההפקדה.
היתרונות המרכזיים של מאפיין זה, הם דמי ניהול וביטוח נמוכים. זאת מכיוון שניהול הכספים מתבצע עבור כל החוסכים יחד, וכך קרן הפנסיה חוסכת את התשלומים למנהלי ההשקעות.
למרות יתרונות אלה, ישנם חסרונות לערבות ההדדית של קרן הפנסיה – חוסר וודאות לגבי סכום הקצבה החודשית שהעמית יקבל בעת הפרישה. הסיבה לכך היא, שאחת למספר חודשים קרן הפנסיה מבצעת חישוב של היחס בין הכספים הצבורים לבין מספר התביעות לקצבאות, ועל סמך חישוב זה, נקבע התשלום החודשי לפורשים. כלומר, גובה הקצבה משתנה במהלך תקופת הקצבה, ולכן לחוסכים אין וודאות לגבי סכום הקצבה שיקבלו.
- דמי ניהול
חשוב לדעת כי החברות שמנהלות את קרנות הפנסיה, גובות שני סוגים של דמי ניהול. הסוג הראשון הינו אחוז מסוים מגובה ההפקדה החודשי, ואחוז אחר מהסכום הכולל שנצבר עד כה.
שיעור דמי הניהול הוא אחוזים בודדים. למרות זאת, אין לזלזל בחשיבותו. בטווח הארוך, מדובר על סכומים גדולים שיכולים להגיע עד ל- 25% מסך הצבירה לפנסיה. בשל כך, יש לקחת בחשבון את דמי הניהול, כאשר אתם בוחרים קרן פנסיה.
דמי ניהול מהפקדה | דמי ניהול מהצבירה | |
דמי ניהול מרביים | 6.00% מההפקדה | 0.50% מהכספים הצבורים |
דמי ניהול ממוצעים | 1.95% מההפקדה | 0.19% מהכספים הצבורים |
דמי ניהול בקרנות הפנסיה ברירות מחדל בישראל | 1.00% מההפקדה | 0.22% מהכספים הצבורים |
- הטבות מס
בין אם אתם שכירים, או עצמאיים – אם שילמתם למס הכנסה – תהיו זכאים להטבות מס בקרן הפנסיה. הסיבה לכך היא, שהמדינה מעודדת את העובדים לחסוך לתקופת הפרישה שלהם, ולכן היא מקנה להם הטבות מס שונות. שתי הטבות המס העיקריות הן פטור ממס על ההפקדות ופטור ממס רווחי הון.
הטבות מס לשכירים
הטבות המס לשכירים ניתנת במועד ההפקדה. שכירים אשר מחויבים בתשלום מס הכנסה, מקבלים זיכוי בגובה 35% מסכום ההפקדה החודשית. את ההטבה ניתן לראות בקלות בתלוש השכר החודשי, או בטופס 106 שמקבלים בסוף השנה.
הטבות מס לעצמאים
בעבר, עצמאים לא היו מחויבים להפריש לפנסיה. אך, מאז שנחקק חוק פנסיה חובה לעצמאים, בשנת 2017, כל העצמאים נדרשים להפריש לקרן הפנסיה שלהם. עצמאים מקבלים הטבות מס שונות, כחלק מהחיסכון הפנסיוני שלהם.
איך בוחרים קרן פנסיה?
כאמור, בחירת קרן פנסיה היא אחת ההחלטות הפיננסיות החשובות ביותר בחיים. לכן, בעת בחירת קרן הפנסיה, יש לשים לב לקריטריונים שונים:
- תשואת הקרן
המטרה העיקרית בקרן הפנסיה היא כמובן חיסכון. לכן, אחד הדברים החשובים בעת בחירת קרן פנסיה היא בחינת ביצועי הקרן לאורך שנים. מומלץ להעדיף את הקרן אשר מבטיחה תשואה מקסימלית בטווח הארוך, ולא את הקרן שמציגה ביצועים טובים בטווח הקצר בלבד. כאמור, חיסכון פנסיוני הוא חיסכון שמיועד לטווח הארוך, ולכן יש לקחת זאת בחשבון בעת בחירת הקרן.
- הרכב ההשקעות
מומלץ לבחון את הרכב ההשקעות של הקרן, ולבדוק מה היקף פיזור הסיכונים, באילו ענפים מרכזיים מושקע הכסף, מהי מדיניות ההשקעות, מהם מיקומי ההשקעות (רק בארץ או אולי גם בחו"ל) ועוד. בדיקת מאפיינים אלה של קרן הפנסיה תספק לכם מידע חשוב אודות התנהלות הקרן.
- שירות לקוחות
בעת בחירת קרן פנסיה, כדאי לקחת בחשבון גם את טיב שירות הלקוחות – האם יש מענה שוטף לשאלות, מהו הטיפול בעת משיכת כספים, מה השירות שניתן במקרה של הגשת תביעה ועוד.
מהי תקופת אכשרה בקרן פנסיה?
תקופת אכשרה היא תקופה של 5 שנים, כלומר 60 חודשים, ממועד ההצטרפות של החוסך לקרן, שבמהלכה העמית לא מכוסה במקרה של נכות או מוות אשר נובעים ממצב רפואי שהיה לחוסך טרם מועד ההצטרפות.
תביעה במהלך 5 שנים ממועד ההצטרפות – תקופת אכשרה
במידה ומוגשת תביעה לקרן הפנסיה, במהלך תקופת האכשרה, הקרן מבצעת בדיקת מחלות קודמות, על ידי פנייה לכלל המרכזיים הרפואיים בישראל ואיסוף נתוני התיק הרפואי של המבוטח.
אם המסקנה מהבדיקה היא שמקרה המוות או הנכות קשורים למצב רפואי שהיה למבוטח טרם מועד ההצטרפות – התביעה תידחה. לעומת זאת, אם יתגלה שהמוות או הנכות אינם קשורים למצבו הרפואי של המבוטח, טרם ההצטרפות – התביעה לא תידחה, והתובע יקבל את הקצבה.
קרנות הפנסיה המרכזיות בישראל
בישראל פועלים מספר מוסדות פיננסים שמנהלים קרנות פנסיה. בין המרכזיים ניתן למנות את הבאים:
- אלטושלר שחם
- הפניקס
- כלל
- מנורה
- מגדל
- הראל
קרן פנסיה לעצמאים – השוואת דמי ניהול בקרן פנסיה לעצמאי
כידוע, שכירים אינם נדרשים להפריש באופן מעשי לקרן הפנסיה שלהם, מכיוון שהמעסיקים שלהם עושים זאת בעבורם. לעומת זאת, עצמאים נדרשים לעשות כן באופן עצמאי, על פי חוק קרן פנסיה לעצמאים.
חוק פנסיה חובה לעצמאים
החל משנת 2017, על עצמאים להפקיד לפנסיה בשיעורים הקבועים בחוק. החוק מחייב שיעור מינימאלי להפקדה, אך ניתן בהחלט להגדיל את ההפקדה. בנוסף, במקרה של סגירת העסק – ניתן למשוך את חלק מהכסף הצבור בקרן הפנסיה, כלומר קרן פנסיה לעצמאים משמשת גם במעין רשת ביטחון.
פנסיה לעצמאים – רשת ביטחון
שני שלישים מהכספים הצבורים בקרן מוקצים לפנסיה, וניתן למשוך אותם רק בעת פרישה, ואילו שליש מהכספים מיועדים לסיוע במצבי אבטלה, ולכן ניתן להשתמש בהם במקרה של סגירת העסק.
אילו עצמאים חייבים להפקיד לפנסיה?
על פי חוק פנסיה חובה לעצמאים, חובת ההפקדה חלה על כל העצמאים, מלבד אלו העומדים באחד מהתנאים הבאים, נכון לסוף שנת המס:
- עצמאי שטרם הגיע לגיל 21 או הגיע לגיל פרישה מוקדמת
- עצמאי חדש – מי שהפך להיות עצמאי לפני פחות מחצי שנה
- עצמאים שנולדו לפני ה- 31.12.1961.
מהו הסכום שאותו עצמאים מחויבים להפקיד לחסכון פנסיוני?
חובת ההפקדה לפנסיה לעצמאים, לפי חוק פנסיה חובה לעצמאים, מתחלקת לשתי מדרגות:
- עבור חלק מההכנסה שהינו נמוך ממחצית השכר הממוצע במשק – חובת ההפקדה היא 4.45%.
- עבור חלק מההכנסה שהינו גבוה ממחצית השכר הממוצע ועד השכר הממוצע – חובת ההפקדה היא 12.55%.
השוואת דמי ניהול בקרן פנסיה לעצמאי
לקראת הצטרפות לקרן פנסיה, מומלץ לערוך השוואה בין חברות הביטוח והמוסדות הפיננסים. הסיבה לכך היא, שתנאי הביטוחים משתנים ממוסד למוסד, וכך גם דמי הניהול והתשואות שמתקבלות. לכן, על מנת לבחור בקרן הפנסיה המתאימה לכם ביותר, כדאי לערוך השוואה מקיפה, בין המוסדות הפיננסים השונים.
השירותים של ברטה ביטוח ופיננסים
בברטה ביטוח ופיננסים, סוכני הביטוח חשופים לכל שוק הביטוח, ולכן הם מספקים את הצעות הביטוח המשתלמות ביותר בישראל. בנוסף, בברטה ביטוח ופיננסים, סוכני הביטוח בוחנים באופן תדיר את תיק הביטוח שלכם, מאתרים בו חולשות – ודואגים לתיקונן על הצד הטוב ביותר. תוכלו להיעזר בשירותים של ברטה ביטוח ופיננסים, כדי למצוא את קרן הפנסיה המתאימה ביותר לצרכים שלכם.
לסיכום
כל עובד במדינה, בין אם הוא עצמאי ובין אם הוא שכיר, מחויב להפקיד כספים לקרן פנסיה. בשל כך, מומלץ לנסות להפיק את המירב מקרן זו. לכן, יש לבחור בחוכמה את קרן הפנסיה ואת מסלולי ההשקעה, ללמוד על הטבות המס שאליהן אתם זכאים ולהוריד את דמי הניהול, ככל שניתן. צעדים אלו, ישתלמו לכם מאוד בעת הפרישה, ויעזרו לכם להנות משנות הפנסיה.